Forum o fretkach
Nowy użytkownik
RYBY
Zawartość składników odżywczych w rybach jest porównywalna do składu mięsa zwierząt rzeźnych. Możemy je serwować fretce, pod warunkiem, że będą to świeże ryby morskie. Istnieją jednak pewne wyjątki:
1) śledzie surowe oraz makrele zawierają TIAMINAZĘ, która niszczy witaminę B1. Śledzie podawać tylko gotowane.
2) Ryby zawierają dużo kwasów tłuszczowych, dlatego przy karmieniu rybami trzeba pamiętać o dodatku przeciwutleniaczy (np. wit. E), żeby uniknąć choroby żółtego tłuszczu.
Dorszowate: dorsz, plamiak, morszczuk - mięso chude, wątroby tych ryb są wykorzystywane do produkcji tranów o wysokiej zawartości kwasów n-3
Śledź (wyłącznie gotowany) - tłusta ryba o dobrej wartości odżywczej. Zawiera duże ilości JNKW.
Łosoś - wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Dobra jakość odżywcza. Zawiera kwas eikozapentaenowy.
Tuńczyk - bardzo dobre wartości odżywcze! do 28% białka, 10% tłuszczu.
Flądrowate: halibut, gładzica, zimnica, złocica - rybki tłuste lub średniotłuste. Bardzo wysoka jakość odżywcza.
Solowate: sola - delikatne mięsko o wysokiej zawartości białka do 20% i niskiej wartości tłuszczu ok. 1,5%
Czy Vitaminum E GlaxoSmithKline można serwować fretce jako antyoksydant?
Offline